Deltagande band 2022

FROM vann tävlingen SBC 2022. Det fyra finalbanden var Solid Zue and the Crooked Teeth, FROM, Virginia Pihlblad tillsammans med Skybenders och Karin Rudefelt & Doctor Blues.

Det kom in 19 bidrag och av de valde juryn utefter samma kriterier som gäller för European Blues Challenge (Originality, Instrumental talent, Vocal talent, Stage presence (inte aktuell i uttagningen av finalbanden) och Blues content) ut fyra finalband.

Juryn bestod av svenska medlemmar i European Blues Union 2022: Swedish Blues Association, Åmål´s Bluesfest, Stockholms Bluesförening, Uddevalla Bluesförening, Göteborgs Bluesförening, Malmö/Copenhagen Blues Connexion, Blue Heart Bluesförening i Halmstad , Förvaltningen för Kulturutveckling (f.d. Kultur i Väst) och Jazz- och bluesföreningen Cookin´Borås.

Juryn tacka alla deltagare och önskar de lycka till i framtiden.

FROM (VINNARE)

Umeåbandet FROM släppte debutalbumet Tear It Up 21/1 2022. Låten Here I Go var nära att komma med på Bonnie Raitts senaste album Just Like That. Hennes gitarrist George Marinelli spelar på låten.

FROM består av Henrik From sång och gitarr, Rikard From keyboards, Peter Löwgren bas och Simon Lundin trummor. De skriver inte alltid traditionell blues men blues är den gemensamma nämnaren i allt som bröderna FROM spelar ihop. Ända sedan deras morsa köpte en BB King vinyl på loppis för evigheter sedan har de varit fast i genren!

Juryns vinnarmotivering var: ”Tight sammansvetsat, varierat och energiskt. Rytmiskt melodiöst trots sin hittills relativt korta karriär, men de har framtiden för sig. Med sång som gav oss ståpäls utses FROM som vinnare i årets SBC.”

Solid Zue and The Crooked Teeth

Foto taget av Klara Furegård

Zubaida Solid (Solid Zue) har under de senaste åren främst hörts på Stockholms bluesscen men även andra varierade musiksammanhang.

Diverse musikaliska samarbeten innefattar bl.a Ladies Got the Blues, Siena Root, Elin Larsson (Blues Pills), Max Schultz, Elin Öberg (Among Lynx), Ida Bang, Lisa Lystam, m.fl.

Med inspiration av stora röster inom Blues, Soul och 70-talets rockera, sammanflätar hon sitt soul-bluesiga sound med lekfull improvisation och tonvis av attityd.

Solid Zue and The Crooked Teeth är ett band som först möttes genom musikskolan, men som senare bildats med en dröm om att skapa musik som drar inspiration från blues- och rootsmusik.
Med en bluesig röd tråd som bas, blandas soundet upp med upplyftande souligt sväng och tunga träskiga riff.

”The Crooked Teeth” medför lättsam spontanitet, spelglädje, improvisation och framförallt, vasst sväng!

Ensemblen består av:
Zubaida Solid /Sång
Johan Borgström & Charlie Holmlund / Gitarr
Olle Lundberg/ Bas
Johan Svedmyr / Trummor
Jacob Tellin / Klaviatur

Virginia Pihlblad tillsammans med Skybenders

Virginia Pihlblad tillsammans med Skybenders är en rhythm’n’bluesband som har turnerat i Sverige och norra Europa det senaste decenniet.

Virginia och Skybenders levererar rå och rockig psyckadeliskblues. Bandets repertoar består idag av bara egetskrivet material

Sång: Virginia Pihlblad
Gitarr: Joakim Wahlander 
Bas: Claes Belfrag
Organ: Svenne Jansson
Trummor: Tobias Samuelsson

Karin Rudefelt & Doctor Blues

Karin Rudefelt & Doctor Blues är ett svenskt, anrikt bluesband med ett modernt uttryck. Allt de gör är förankrat i bluesen, i den känslan, men de låter aldrig formen bli en begränsning. De mixar därmed influenser från olika bluesgenrer och tidsåldrar och lånar även friskt blod från andra genrer som rock, jazz, folk och funk. De komponerar och arrangerar levande, frisinnad blues som berör.

Deras mål är att uppdatera bluesen, ta influenserna från traditionell blues och skapa något nytt. De framför sin musik på ett för bluesen nydanande sätt där de i texter speglar vår samtid i det lilla och i det stora. Alla låtar är skrivna och arrangerade av dem, ingen annan. Tillsamman skapas ett unikt uttryck.

Idag består sättningen av Karin Rudefelt sång, Lennart Olofsson sång, gitarr, composer, Tobias Magnusson trummor

2 thoughts on “Deltagande band 2022

  1. Pingback: Swedish Blues Challenge 2022 | Swedish Blues Challenge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *