Deltagande band 2023

Det kom in 18 bidrag och av de har juryn utefter samma kriterier som gäller för European Blues Challenge (Originality, Instrumental talent, Vocal talent, Stage presence (inte aktuell i uttagningen av finalbanden) och Blues content) valt ut fyra finalband. Efter tävlingen i Östersund 28 oktober vann The Blue Benders. Stort grattis! Motiveringen för vinnarbandet The Blue Benders lyder: ”Med sprudlande energi och musikalisk kvalité. Spelar de en tight och sammnsvetsad musik. Framtiden ser ljus ut för The Blue Benders.”

Juryn i både uttagningen och på finalen består av svenska medlemmar i European Blues Union 2023: Swedish Blues Association, Åmål’s Bluesfest, Stockholms Bluesförening, Uddevalla Bluesförening, Göteborgs Bluesförening, Malmö/Copenhagen Blues Connexion, Cookin i Borås, Blues i Väst och Östersund Bluesförening.

Vinnaren The Blue Benders får åka till finalen i European Blues Challenge 4-6 april 2024 i Braga, Portugal. Det kommer då också för första gången bli en tredagarsfestival med semifinaler på torsdag och fredag och sedan en finalomgång med åtta akter på lördagen.Vintage Bound

är ett bluesrockband ifrån Järpen/Jämtland och Sandviken/Gästrikland. De har spelat ihop runt 3 år. Flera av medlemmarna har spelat tillsammans i olika band under 30 år.

Bandet spelar både egenskriven bluesrock och covers, men när de spelar in i studio är det egen musik som gäller. De har sina rötter i 60- och 70-talets blues och rock. Bandet jobbar på nytt material och kommer att släppa en fullängdare inom en snar framtid.

Foto: Anders LindborgGrumligt

Grumligt är från Östersund. De har rötterna i bluesen och med svänget som drivkraft blandar olika (amerikanska) stilar med eget material. Musik för själen med gitarr, bas och munspel.

Bandet består av :
Ulf Wahlström på Sång Gitarr
Håkan Pettersson Elbas 
Stefan Swen på munspel

Grumligt har varit en stadig akt på Östersunds bluesfestival de senaste åren. 
Dom har släppt två skivor med eget material, back to work 2016 och Lazy cat 2022. Det har även blivit en liveskiva, Live på Jazzköket 2017. Alla tre finns på Spotify och andra streamingtjänster. 
Dom jobbar just nu på en ny skiva med eget material.BlueNote Society

BlueNote Society är ett svängigt rythm&bluesband med mycket nerv och känsla på tung bluesbotten. Ett spännande band med stor personlighet! Medlemmarna i gruppen kommer från Göteborg/Kungsbacka och har flera års erfarenhet från olika scener i och utanför Sverige. I denna konstellationen har de funnit sitt eget sound.

De älskar det de gör och det visar sig också deras livespelningar -”en enorm spelglädje och exceptionell närvaro” har det sagts om dem.

BlueNote Society består av Ida Ludvigsen- leadsång, tvättbräda, Annika Nylander- körsång, rytminstrument, Mats Johansson- trummor, Ulf Jansson-bas, Lars-Olof ”Lollo” Johansson-gitarr/slide/akustiskThe Blue Benders

På drygt två år har The Blue Benders etablerat sig i Bluessverige, inte bara som det nya unga blueshoppet, utan dessutom som en fulländad, frustande bluesmaskin med ett sound och sväng som får vilken gammal bluesräv som helst att blekna. Den unga fronttrion tillsammans med det tunga, ångvältande kompet är häpnadsväckande, eller ”onödigt bra”, som Roffe Wikström uttryckte det efter att de delat kväll med honom i Göteborg i december-21.

”The Blue Benders ställde ett enormt skåp. Det bästa jag hört på mycket, mycket länge” sa trumlegenden Ingemar Dunker efter Bangens Jazzfestival sommaren 2023

Bandet tilldelades utmärkelsen årets nykomling i Bluespoddens omröstning2022. Övriga i bandet nominerats i flera kategorier i samma omröstning både 2021 och 2022.

Edvin Öström har under 2021 och 2022 tilldelats utmärkelsen årets gitarrist i Bluespoddens årliga omröstning. Detta i konkurrens med många av sina högt respekterade förebilder.

Samson Mirro, sång- och entertainergeniet (sonson till Eric Bibb), har signat med Warner Music. Samsons röst och persona knockar publiken fullständigt!

Morris Malek Anderssons sanslösa slidegitarr spottar, frustar och fräser!

Johan Sund (Lisa Lystam Family Band, the Bland, m fl), basisten och världsvirtuosen, är sedan hösten -22 ny basist i bandet.

Oskar Boså langar dynamik, sväng och stadga med sällsynt pondus!

Tillsammans bygger Johan och Oskar ett välhängt fundament med sanslöst sväng i världsklass som håller ordning på galenskaperna framför dem!

Vid Åmåls Bluesfestival i juli 2022, Sveriges största i genren, blev det storslam för bandet då Åmåls Blues Junior Prize utdelades för 2020, 2021 och 2022 (2020 Edvin Öström 2021, Samson Mirro ,2022 Morris Malek Andersson)

I mitten av juli -23 gick bandet in i Baggpipe Studios (gamla legendariska EMI) under 4 dagar. Resultatet kommer ut någon gång under hösten och är mycket efterlängtat av bandets fanbase. Folk vallfärdar långa vägar för att se dem, ställen fylls och ölen flödar. På Stampen i Stockholm orsakar de närmast hysteri, långa köer o lapp på luckan. Ung publik blandas med den etablerade bluesgenerationen. Kort sagt ett jävla drag blir det alltid med det här gänget!

One thought on “Deltagande band 2023

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *